انواع سردخانه ها

فهرست مطالب

کلمه سردخانه تا حدودی به گوش همه خورده است اما شاید برای بعضی ها این سوال مطرح شود که سردخانه دقیقا چیست و چه کاربردی دارد؟

به مکانی که در آن بعضی از‌محصولات با شرایط خاصی  نگهداری می شوند تا فاسد و دچار مشکل نشوند سردخانه می گویند که انواع مختلفی دارد و بسته به محصول متفاوت است، یکی از انواع سردخانه هایی که آشنایی با آن بسیار حائز اهمیت می باشد سردخانه فریونی است و ما در این مقاله قصد داریم شما را با ساخت سردخانه فریونی آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.

مراحل اولیه ساخت سردخانه

برای ساخت سردخانه باید مراحلی طی شود اما ابتدا نیاز است که شما نوع سردخانه خود را انتخاب کنید و بعد با توجه به آن مراحل مورد نیاز را طی کنید، اما به صورت کلی ساخت یک سردخانه به  صورت زیر می باشد :

  • برآورد کردن هزینه های ساخت سردخانه با توجه به بودجه (زیرا قیمت سردخانه صنعتی با توجه به تجهیزات و …متفاوت می باشد)
  • بررسی لوازم و تجهیزات مورد نظر و نوشتن لیست مورد نیاز
  • خرید تجهیزات
  • بردن تجهیزات به مکان مورد نظر برای ساخت پروژه
  • نصب کابین با ابعاد و شکل مورد نظر
  • نصب دیواره ها به صورت دقیق و استاندارد
  • نصب سقف با توجه به ارتفاع کابین
  • ساختن کف سردخانه که با روش های مختلفی انجام می شود مانند :

1-کاشی و سنگ کاری (زمان و هزینه زیادی در بر می گیرد)

2-استفاده از ورق های آلومینیومی (ایت روش به علت نداشتن کارایی خوب زیاد توصیه نمی شود)

3- استفاده از کف اپوکسی( نسبت به بقیه روش ها مناسب تر می باشد)

  • نصب در: در این مرحله باید دقت شود که کار به صورت دقیق صورت گیرد تا مشکلی ایجاد نشود.
  • نصب اپراتور
  • عایق کاری

[/vc_column]

سردخانه زیر صفر و بالای صفر

سردخانه ها براساس مواردی به انواع مختلفی تقسیم می شوند که یکی از موارد تقسیم بندی دمای آن ها می باشد که از این نظر به دو مورد:

  1. سردخانه زیر صفر
  2. سردخانه بالای صفر تقسیم می شوند.

سردخانه بالای صفر:

  • دمای مورد نظر این سردخانه بین 0 تا 4 درجه می باشد و زمانی از از این نوع سردخانه استفاده می شود که به دمای بالای انجماد نیاز باشد و محصولاتی مثل :سبزی، میوه، گوشت تازه، شیر، ماست و…در آن نگهداری شود، در واقع سردخانه میوه و سبزیجات از همین نوع می باشند.

سردخانه های بالای صفر انواع مختلفی دارند مثل :

سردخانه پرتابل، سردخانه کانکس یا محفظه ای، سردخانه اتاقی و به این نوع سردخانه ،یخچال های انجماد نیز میگویند.

سردخانه زیر صفر:

  • دمای مورد نیاز برای این سردخانه منفی 12 تا منفی 23 درجه می باشد که محصولاتی مثل : مرغ، ماهی و گوشت یخ زده، سبزیجات یخ زده و …در آن نگهداری می شود، سردخانه هایی که در بستنی فروشی ها استفاده می شوند نیز یک مثال کوچک برای این نوع از سردخانه هستند.

 

سردخانه فریونی چیست ؟طرز‌کار آن به چه صورت است؟

برای آنکه بهتر با سردخانه های فریونی آشنا شوید نیاز است اول نکات مهمی را بدانید مثلا: برای ساخت سردخانه های صنعتی نیاز به سیال مبرد خاصی می باشد که با توجه به نیاز و انتظاراتی که از سردخانه داریم متفاوت است اما معمولا از دو سیال (آمونیاک) و (مبردهای فریونی) استفاده می شود که در سردخانه مورد نظر ترکیب های فریونی به عنوان سیال مبرد دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد و دلیل انتخاب این نوع سردخانه ظرفیت نگهداری پایین، قیمت مناسب و همچنین نیاز نبودن دانش فنی خاص می باشد.

طرز کار سردخانه فریونی به صورت زیر می باشد:

  1. وارد شدن سیال فریون به کمپرسور برای بالا بردن دما و فشرده شدن آن
  2. وارد شدن سیال به کندانسور برای از دست دادن دما و تبدیل آن به مایع
  3. عبور از شیر انبساطی برای از دست دادن فشار اولیه سیال
  4. وارد شدن به اواپراتور و گرفتن  گرمای محیط و در نتیجه خنک شدن فضا و تبدیل سیال مبرد به گاز فریون

سردخانه آمونیاکی چیست و طرز کار آن به چه صورت است؟

سردخانه آمونیاکی جز قدیمی ترین ها می باشد و سابقه چند صد ساله دارد که سیال مبرد استفاده شده در آن گاز آمونیاک است که معایبی نیز به همراه دارد، اما قابلیت مورد توجه آن این  است که می تواند دمای سردخانه را تا چندین درجه زیر صفر کاهش دهد و همچنین عملکرد خوبی را در سیستم های تبریدی ایجاد کند، این نوع سردخانه معمولا برای ظرفیت های بالا و مکان هایی با متراژ بالا کاربرد دارد و برای ظرفیت های پایین معمولا ترکیب های فریونی جایگزین آن می شوند.

طرز کار سردخانه آمونیاکی به صورت زیر می باشد:

  1. فشرده شدن گاز مبرد درون کمپرسور و داغ شدن آن
  2. وارد شدن به کندانسور برای خنک شدن و مایع شدن مبرد
  3. وارد شدن مبرد آمونیاکی به اواپراتور، جذب گرمای محیط و در نتیجه تبخیر شدن آن
  4. خنک کردن محیط
  5. ادامه دار بودن این چرخه

تفاوت سردخانه فریونی و سردخانه آمونیاکی در چیست؟

  • آمونیاک نسبت به فریون بسیار ارزان تر و به صرفه تر می باشد تا حدودی که می توان گفت قیمت آمونیاک 50٪ ارزان تر از فریون می باشد و در سردخانه های آمونیاکی برای هدایت مبرد و گردش آن از لوله هایی با قطر کمتر استفاده می شود که این باعث  کاسته شدن از هزینه ها می شود و این یک مزیت محسوب می شود.
  • ترکیبات فریون باعث آسیب به محیط زیست و لایه اوزون می شوند اما آمونیاک این گونه نیست و هیچ خطری برای لایه اوزون و محیط زیست ایجاد نمی کند.
  • ترکیبات فریون سمی نیستند و باعث ایجاد مشکلات حاد نمی شوند اما گاز آمونیاک سمی می باشد و بوی بسیار بدی دارد که حتی استشمام آن باعث خفگی و مرگ می شود.
  • گاز فریون قابل اشتعال نمی باشد و مشکلی ایجاد نمی کند اما گاز آمونیاک قابل اشتعال است و ممکن است باعث ایجاد دردسر و مشکلاتی شود.
  • گازهای فریون به دلیل این که سمی و قابل اشتعال نیستند در مقایسه با گازهای آمونیاک نیاز به قوانین خاص و سختی ندارند و برای شغل های ساده تر مناسب تر می باشند.
  • ترکیبات فریون رنگ و بوی خاصی ندارند و این می تواند یک عیب محسوب شود به دلیل این که  در صورت نشتی خیلی دیر می توان متوجه آن شد و جلوی ضرر را گرفت اما گازهای آمونیاک با توجه به بوی بدی که دارند در صورت کوچکترین نشتی خیلی زود می توان متوجه آن شد.
  • گاز آمونیاک نسبت به فریون نقطه جوش بسیار پایینی دارد و این باعث می شود که برای ساخت سردخانه های زیر صفر مناسب تر باشد.
  • گاز آمونیاک  به دلیل این که نسبت به فریون انتقال حرارت بهتری دارد، عملیات خنک سازی محیط را سریع تر و بهتر انجام می دهد.

انواع سردخانه بر حسب میزان سرمایش

به طور معمول سردخانه ها را بر اساس میزان سرمایش به دو دسته تقسیم می کنند.

سردخانه های زیر صفر درجه سانتیگراد:

این سردخانه ها برای محصولاتی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به انجماد دارند و به سرعت فاسد می شوند. از جمله محصولات پروتئینی و انواع گوشت های ماهی و میگو و مرغ و دیگر محصولاتی از این دسته. تونل انجماد نیز نمونه ای از همین سردخانه ها است.

سردخانه های بالای صفر درجه سانتیگراد:

محصولاتی که نباید منجمد شوند و صرفا باید در محیطی عاری از آلودگی و در دمای خنک نگهداری شوند در این سردخانه ها نگهداری می شوند. انواع لبنیات و میوه ها از جمله همین محصولات هستند.

ساخت انواع سردخانه بر حسب ابعاد و ظرفیت

سردخانه ها با توجه به نوع کاربری که دارند به سه دسته تقسیم می شوند.

1 ــ سردخانه کوچک اتاقی:

که بیشتر در رستوران ها و فروشگاه های بزرگ کاربرد دارند.

2ــ سردخانه های متوسط متحرک یا کانکسی:

همانگونه که از نامش پیداست قابلیت جابجایی دارد. در شرایطی که به یک سردخانه متحرک نیاز است و همچنین در مواری که فضایی برای ساخت سردخانه نیست، گزینه خوبی به شمار می آید.

3 ـ سردخانه های بزرگ صنعتی:

سردخانه هایی که در ابعاد و ظرفیت بسیار بالا ساخته می شوند. معمولا در صنایع بزرگ دامی و کشاورزی و کارخانجات تولید محصولات لبنی کاربرد دارند.
× چت در واتساپ