تونل انجماد

تونل انجماد

تونل انجماد

اولین بار انجماد مواد‌غذایی در سال 1875 میلادی انجام شد. از آن زمان به بعد راه‌های مختلفی برای انجماد مواد‌غذایی ایجاد شد تا بتوان از فساد مواد‌غذایی جلوگیری نمود. با توجه به نوع موادغذایی انجماد باید یا به صورت آهسته انجام شود و یا به سرعت، بنابراین می‌توان گفت استفاده از تونل انجماد که یک نوع سردخانه صنعتی به شمار می‌رود، می‌تواند یک راه بسیار مناسب باشد که از طریق تماس غیرمستقیم موادغذایی با جریان هوای سرد کار می‌کند.

 همانطور که می‌دانید یکی از مهم‌ترین روش‌های نگهداری مواد غذایی روش انجماد سریع می‌باشد و این روش در بسیاری از صنایع ما مانند صنایع غذایی (کشتارگاه‌ها، صنایع کشاورزی و…) بسیار کاربردی است چراکه موجب افزایش سود و همچنین تنظیم بازار در هنگام کمبود محصول می شود.

تونل انجماد چیست؟

یک فضایی با قدرت سرمازایی است که با کاهش دمای محصول غذایی مورد نظر شما مانند گوشت، ماهی و… و عبور آن­ها از مرحله کریستالیزاسیون، محصول مورد نظر شما را در کوتاه‌ترین زمان منجمد می‌کند. در واقع محصولات قابل نگهداری در این سردخانه، کیفیت خود را به میزان قابل توجه‌ای حفظ می‌کنند و دمای کاری این محصول از 30- درجه سانتی‌گراد تا 60- درجه سانتی‌گراد می‌باشد.

تفاوت تونل انجماد و سردخانه چیست؟

تفاوت این دو مربوط به سرعت انجماد و همچنین مدت زمان قرارگیری محصول است که در تونل انجماد می‌توان گفت سرعت انجماد محصول نسبت به سردخانه، بسیار بالاتر است و به‌علاوه محصول در مدت زمان کمی در تونل انجماد قرار می‌گیرد.

مزایای تونل انجماد

۱- توانایی در منجمد کردن محصولات در مدت زمان کم و با سرعت بالا

۲- جلوگیری از ایجاد فساد در محصولات و حفظ بافت مواد غذایی

انواع انجماد سریع به وسیله تونل انجماد کدام است؟

 

  • انجماد سریع به‌وسیله وزش هوای سرد:

روش مکانیکی که جریان هوای سرد به کمک فن از اطراف محصولات عبور می‌کند و آن‌ها را منجمد می‌کند.

 

  • انجماد سریع بدون تماس مستقیم:

در این روش محصولات بر روی یک صفحه‌ی سرد کننده قرار می‌گیرند و از این طریق دمای آنها پایین می‌آید. این روش مناسب برای زمانی است که محصولات مورد نظر شما به میزان کمی نیاز به منجمد شدن داشته باشند.

 

  • انجماد به روش غوطه‌ور نمودن محصولات منجمد شده:

در این روش انجماد، محصول را در محلول کلرید سدیم و یا شکر در دمایی بسیار پایین غوطه‌ور می‌سازیم که باعث انجماد سریع محصول می‌شود از مزیت این روش می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در این نوع روش محصولات بر روی یکدیگر انباشته نمی‌شوند و هر یک در واحدی مستقل نگهداری می‌شوند البته ذکر این نکته نیز مهم است که در این روش امکان نفوذ محلول به درون بسته وجود دارد.

 

انواع تونل انجماد کدام است؟

۱- خطی:

در تونل خطی برای انجماد مواد غذایی، آن‌ها را در هوای سرد غوطه‌ور می‌کنند که برای انجماد سبزیجاتی مانند هویج، کلم بروکلی، پیاز، گوجه فرنگی، باقلا، ذرت شیرین و گل کلم و… مورد استفاده قرار می‌گیرند و ظرفیت انجماد این نوع تونل‌ها حدودا از ۲۰۰ کیلوگرم تا ۱۲۰۰۰ کیلوگرم در ساعت می‌باشد.

۲- مارپیچی:

برای انجماد مواد غذایی در خطوط تولید مورد استفاده قرار می‌گیرند و برای انجماد گوشت قرمز و مرغ و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار می‌گیرند. ظرفیت انجماد این نوع تونل‌ها نیز حدودا از ۱۰۰ کیلوگرم تا ۳۰۰۰ کیلوگرم در ساعت می‌باشد.

اصول در مهندسی و طراحی یک تونل انجماد

برای ایجاد یک تونل انجماد طراحی و مهندسی آن بسیار با اهمیت است که یکی از اساسی‌ترین فاکتورها در ایجاد تونل انجماد است. در زمان طراحی و مهندسی تونل انجماد به محصولات مختلفی که می‌خواهید در آن قرار دهید فکر می‌کنید و تمامی محاسبات بر پایه محصول قرار می‌دهید. در اصل طراحی تونل انجماد طبق زمان و دمای نگهداری محصولات انجام می‌گردد. تجهیزات متعددی برای راه‌اندازی یک تونل انجماد نظیر تابلوی برق، اپراتور، شیر انبساط و غیره احتیاج می‌باشد. در طراحی تونل انجماد این را به خاطر داشته باشید هرچی میزان دما زیاد باشد همانند یک عایق برای محصول عمل می‌کند بدین صورت که کاهش دما محصولات و مواد‌ ‌غذایی کمتر اتفاق می‌افتد.